Προτάσεις & άξονες πολιτικής 

Η σκέψη μας, οι προτάσεις μας, οι πρωτοβουλίες μας, η ενασχόλησή μας, όλα αφορούν στους κάτωθι άξονες:

1.    Καθημερινότητα 

2.    Εκπαίδευση - πολιτισμός - αθλητισμός

3.    Ανάπτυξη 

4.    Πολεοδομικές παρεμβάσεις

5.    Βιώσιμη αστική ανάπτυξη & Περιβάλλον 

6.    Μεγάλα έργα Αττικής – το Κορωπί στο επίκεντρο των αλλαγών


Αντικρύστε τις δυνατότητες της συνεργασίας, αφουγκραστείτε τη δυναμική της αλλαγής, συμβάλλετε στην δημιουργία, ελάτε να βελτιώσουμε την πόλη, τη ζωή μας
— Ιωάννης Α. Παπαευθυμίου

Άνεμος αλλαγής στην πόλη

“smart sustainable city”

Ολοένα και περισσότερες πόλεις ανά τον κόσμο αρχίζουν να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες με στόχο να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες και να βελτιώσουν την εμπειρία του πολίτη στην σχέση του με το Δήμο. Η δικτύωση, οι διασυνδεδεμένες συσκευές (“IoT: Internet of Things”) βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη και κάνουν τη ζωή μας πιο ασφαλή και εύκολη. Η αύξηση της παραγωγικότητας και η βελτίωση των υπηρεσιών του Δήμου με την παράλληλη μείωση του κόστους, εξασφαλίζουν πόρους και δημιουργούν δυνατότητες για νέες δράσεις.

Πόλεις όπως τα Τρίκαλα, παρά τον αρχικό σκεπτικισμό αξιοποίησαν τις νέες τεχνολογίες και έγιναν πρότυπο παγκοσμίως. «Αυτή είναι η πόλη που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι υπάρχει,» έγραφε η έγκυρη βρετανική εφημερίδα (Guardian) σε εκτενές άρθρο της το περασμένο φθινόπωρο. Η πόλη, στην οποία η τεχνολογία αλλά και η σωστή οργάνωση αποτελεί παράδειγμα προς υιοθέτηση. Η «πιο έξυπνη και προηγμένη πόλη της χώρας» σύμφωνα με την εφημερίδα θα πρέπει να  αποτελέσει πρότυπα ανάπτυξης για πολλές ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις. Δε θα χρειάζεται πια, όπως παλαιότερα, “ακόμα και για να αλλάξει μία λάμπα στον δρόμο να γνωρίζεις τον Δήμαρχο ή κάποιον δημοτικό σύμβουλο”. 

Θα ακολουθήσουμε τέτοια παραδείγματα. Θα αξιοποιήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς. Σήμερα, είμαστε σε θέση:

  • να γνωρίζουμε πόσες θέσεις στάθμευσης ελεύθερες υπάρχουν εντός της πόλης ανά πάσα στιγμή

  • να ελέγχουμε δυναμικά την κίνηση με βάση τον φόρτο της κίνησης κάθε ώρα της ημέρας

  • να οργανώνουμε την κυκλοφορία εντός του κέντρου των πόλεων

  • να γνωρίζουμε την κατάσταση των φανών σε κάθε σημείο του δικτύου.

  • να ελέγχουμε την κατάσταση των αγωγών ύδρευσης με αισθητήρες

  • να εντοπίζουμε τη θέση των απορριμματοφόρων με GPS

  • να παρακολουθούμε τον προϋπολογισμό του Δήμου κάθε μήνα

  • να καθαρίσουμε την ατμόσφαιρα επιτρέποντας μόνο σε ηλεκτροκίνητα οχήματα και λεωφορεία να διέρχονται από το κέντρο των πόλεων

Χρειαζόμαστε συστήματα τηλεματικής, σωστή οργάνωση, αξιοποίηση διαθέσιμων πόρων για αναπτυξιακές δράσεις σαν κι αυτές. Χρειαζόμαστε αναπτυξιακό σχέδιο, συνέργειες, συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Χρειαζόμαστε την πλήρη αξιοποίηση της τεχνολογίας. Με νέους ανθρώπους, που θα γνωρίζουν τη χρήση των εργαλείων.

Φαίνονται δύσκολα όλα αυτά; Δεν είναι. Γνωρίζουμε πώς να τα κάνουμε πράξη. Ξεκινάμε.

Διαθέτουμε την τεχνογνωσία. Έχουμε τη θέληση.

Γίνετε συμμέτοχοι.


Αστική διακυβέρνηση σε συνεργασία με τον πολίτη

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία διαδραστικά. Σε πραγματικό χρόνο θέλουμε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην πόλη, όχι μόνο ποια λάμπα χάλασε, ποια λακούβα άνοιξε, ποιος κάδος θέλει άδειασμα, αλλά και ποιες ιδέες υπάρχουν, τι ανησυχίες υφίστανται. Μπορούμε και θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με άρθρο του Νίκου Ευσταθίου στην εφημερίδα Καθημερινή με τίτλο Οι πολίτες «χτίζουν» την πόλη τουςη “συνεργατική αστική διακυβέρνηση, η σύγχρονη αισθητική”, η αξιοποίηση της τεχνολογίας, η προώθηση της δημιουργίας στα σχολεία, αποτελούν ευκαιρίες ανάπτυξης για τις κοινωνίες του σήμερα.

«Τη σύγχρονη εποχή, όπου όλοι μας μιλάμε ασταμάτητα με φίλους και συγγενείς ανεξάρτητα από τις αποστάσεις που μας χωρίζουν, είναι παράδοξο να υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και της τοπικής κυβέρνησης», αναφέρει ο Βιτς βαν Ράνσμπεκ, ο Βέλγος ιδρυτής της πλατφόρμας συμμετοχικότητας CitizenLab. Πράγματι, οι παραδοσιακοί τρόποι επικοινωνίας των πολιτών όπως οι ανώνυμες φόρμες, οι επιστολές και οι ανοιχτές συνεδριάσεις των δημαρχείων φαντάζουν, εν έτει 2019, σχετικά ξεπερασμένες. Αυτό το πρόβλημα προσπάθησε να λύσει πριν από μερικά χρόνια ο Βιτς μαζί με μερικούς συμφοιτητές του, δημιουργώντας ένα εργαλείο για την άμεση επικοινωνία των Αρχών και των κατοίκων της σύγχρονης πόλης.

Σήμερα το CitizenLab έχει εξελιχθεί σε υπερσύγχρονη επιχείρηση που λειτουργεί σε πάνω από 100 πόλεις του κόσμου, όπως το Παρίσι, οι Βρυξέλλες και το Βανκούβερ, και επιτρέπει στους πολίτες να συνδημιουργούν την πόλη τους κάνοντας τη λήψη αποφάσεων πιο δημοκρατική, διαφανή και συνεργατική.”


‘Εμπνευση

“Mentoring program”

Πρόγραμμα καθοδήγησης – Προσφέρουμε στους νέους καθοδήγηση και εκπαίδευση .

Νεανική επιχειρηματικότητα – Αναπτύσσουμε δράσεις και υποστηρίζουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Φυτώριο – Ετοιμάζουμε σχέδιο για τη στέγαση νεοφυών επιχειρήσεων.

Επαφή – Φέρνουμε σε επαφή όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Εμπνέουμε τους νέους.

Ενισχύουμε όσους έχουν ανάγκη.

Στηρίζουμε τον πολίτη.


Πρόγραμμα ηγεσίας

“Leadership program”

Προσφέρουμε στους δημότες και τους νέους στοχευμένα προγράμματα μετεκπαίδευσης και ηγεσίας.

Φέρνουμε κοντά μας ηγέτες, για να μάθουμε από τα βιώματά τους.


Συνήγορος του Δημότη

Για όσους δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, να διεκδικούν και να προστατεύουν την περιουσία τους, συστήνουμε νομικό γραφείο για εξυπηρέτηση των δημοτών, το οποίο θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες. Για υποθέσεις, που ταλανίζουν μεγάλο μέρος των δημοτών και αφορούν στο ίδιο ζήτημα (πχ. διεκδικήσεις εκ μέρους του κράτους ή άλλων μερών), λαμβάνεται κεντρική μέριμνα από τις νομικές υπηρεσίες του Δήμου.